Czy w ciąży można wypić lampkę wina?
Alkohol w ciąży jest absolutnie zakazany. Jeszcze kilka lat temu mówiło się, że kieliszek czerwonego wina jest dopuszczalny, ale obecnie wiemy, że każda ilość alkoholu w ciąży jest niebezpieczna dla rozwoju dziecka.
Zagrożenie to wynika z faktu, że alkohol z łatwością przedostaje się przez łożysko do organizmu dziecka. Wątroba mamy spokojnie sobie poradzi z metabolizmem alkoholu, jednak ten organ u dziecka jest jeszcze niewykształcony i nieprzystosowany do takiej pracy. Dlatego alkohol jest realnym zagrożeniem dla zdrowia maluszka. Powikłań jest mnóstwo: od upośledzenia umysłowego, poprzez deformacje twarzy, aż do wewnątrzmacicznego zgonu dziecka.
Czy w ciąży można spożywać „alkohole” 0%?
Półki w sklepach aż pękają od „alkoholi” 0% – wino, piwo, szampan… Do wyboru, do koloru. Żeby napój był traktowany jako bezalkoholowy, wystarczy by w jego składzie alkohol nie przekraczał 0,5% jego zawartości. W piwie bezalkoholowym ta granica nie jest przekroczona, ale żeby piwo zachowało swoje walory smakowe, niezbędna jest minimalna zawartość alkoholu! W procesie produkcyjnym taki stan osiąga się poprzez przerwanie tradycyjnej fermentacji w momencie, gdy alkohol jeszcze się nie wytworzył, ale to nie zmienia faktu, że niewielka ilość alkoholu będzie się znajdować w napoju. Podobnie sytuacja wygląda z winami bezalkoholowymi. Jeśli więc jesteś w ciąży, to oczywiście możesz pić napoje 0%, ale takie, które naprawdę nie zawierają alkoholu, nawet w najmniejszych dawkach. Przy zakupie zwróć uwagę na etykietę. Na rynku dostępnych jest coraz więcej takich produktów.