Jak prawidłowo mrozić pokarm?

Pokarm należy zamrozić bezpośrednio po odciągnięciu. Przelej go do specjalnego woreczka do mrożenia pokarmu – do 2/3 worka (objętość pokarmu zwiększy się po zamrożeniu), albo przeznaczonych do tego buteleczek. Tak zapakowany pokarm umieść w zamrażarce, najlepiej z tyłu, gdzie jest najniższa temperatura. Zamrożony pokarm może być przechowywany do 6 miesięcy. 

Wracając do woreczków i butelek – te specjalne do mrożenia pokarmu mają zwykle 80–180 ml (zależy od firmy). Natomiast możesz też użyć innych, mieszczących minimum 60 ml pokarmu i z odrobiną dodatkowego miejsca. Zamrożony pokarm rozmrażaj od razu w kąpieli wodnej (36–36,2°C) lub najpierw poprzez przełożenie do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Pamiętaj, że nie należy podgrzewać pokarmu w mikrofali czy we wrzątku. Letnia woda wystarczy!

Pokarm, który został całkowicie rozmrożony i jest gotowy do podania, jest przydatny przez 4 godz. Następnie trzeba go wylać. Nie można ponownie go zamrozić lub wkładać do lodówki!