Szukaj
Close this search box.

Zgaga w ciąży – jak sobie z nią radzić?

Okres ciąży to cudowny okres oczekiwania na dziecko, jednak często wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, które mogą sprawić, że kobieta nie czuje się komfortowo. Jedną z nich jest zgaga?, która może pojawić się już na wczesnym etapie ciąży, a wraz z kolejnymi trymestrami przybierać na sile. 

Jaki jest powód tej uciążliwej dolegliwości?

Powodów jest kilka. Jednym z nich są zmiany hormonalne, które zachodzą w organizmie kobiety. Mowa tutaj o progesteronie i relaksynie. To właśnie wzrost poziomu tych hormonów, jest odpowiedzialny za rozluźnienie mięśni gładkich m.in. przewodu pokarmowego, co w konsekwencji może wiązać się z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Kolejnym powodem jest rosnąca wraz rozwijającą się ciążą, macica, która powoduje ucisk na żołądek i jelita ciężarnej. 

Ponadto objawy takie jak:

uczucie pieczenia, palenia w gardle i przełyku

ból zamostkowy, nasilające się przy pochylaniu, dźwiganiu

obecność kwaśno-gorzkiego posmaku w ustach

uporczywa czkawka

częste odbijanie

mogą nasilać się w ciąży przy nieodpowiedniej diecie, szczególnie bogatej w tłuszcze, ostre przyprawy, napoje gazowane oraz słodycze.

Więc, jak sobie z nią radzić?

 

Kluczowym sposobem na złagodzenie objawów zgagi jest odpowiednia dieta. Nie wpłynie ona na pozbycie się nieprzyjemnych dolegliwości, jednak może w znacznym stopniu je zminimalizować. 

Czego powinnaś unikać mając zgagę? 

pikantnych, ostrych przypraw?

tłustych, ciężkostrawnych produktów

napojów gazowanych

owoców cytrusowych, a także kwaśnych jabłek, które zawierają kwasy nasilające objawy

produkty zawierające kofeinę☕ (kawa, mocna herbata, cola, czekolada), która rozluźnia mięśnie żołądka

surowy czosnek, cebula powodujące zwiększanie się kwasów żołądkowych (zalecana jest obróbka termiczna)

Co może Ci pomóc?

Pomocne mogą być domowe sposoby wpływające na neutralizację kwasów żołądkowych m.in.:

świeże soki o odczynie zasadowym (z buraka, ogórka, marchwi)

migdały

napar z imbiru

banany

woda kokosowa

produkty mleczne (kefir, maślanka, mleko)

 Dodatkowo wypijanie małymi łykami wody przez cały dzień wpłynie na nawodnienie organizmu, a także złagodzi objawy zgagi. Warto również sięgnąć po siemię lniane, a dokładniej po przygotowany z niego “kisiel”, który będzie tworzył na ścianie przełyku warstwę chroniącą przed działaniem kwasu solnego z żołądka.

Styl życia

Jednak sama dieta to nie wszystko. Warto wprowadzić w życie kilka nawyków, które dodatkowo zminimalizują nieprzyjemne dolegliwości.

Zadbaj aby:

porcje jedzenia były małe

spożywać posiłki często i regularnie, bez pośpiechu 

wystrzegać się jedzenia na krótko przed snem

po posiłku przyjąć pozycję siedzącej lub półsiedzącej (unikamy kładzenia się po zjedzeniu)

unikać noszenia obcisłej odzieży, szczególnie w okolicy brzucha, pasa.

Jeżeli objawy nasilają się w nocy, najlepiej śpij w pozycji z głową uniesioną powyżej żołądka. Ulgę może również przynieść ułożenie się na lewym boku.

Środki farmakologiczne

Jeżeli w całym postępowaniu i po zastosowaniu domowych sposobów objawy nadal są uciążliwe, możliwe że konieczne będzie sięgnięcie po środki farmakologiczne. Zazwyczaj wprowadza się leki, które mają za zadanie zobojętnić kwas solny z żołądka (pastylki do ssania, płyny).

Pamiętaj jednak, że nie jest wskazane przyjmowanie leków na własną rękę. Warto skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym, który po przeprowadzonym wywiadzie dobierze odpowiednie dla ciebie leki i dawkowanie. 

Masz pytania, jakieś dolegliwości Cię niepokoją? Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zawrócić się do nas o konsultację z polożną online ! Nasze położne są po to, aby kompleksowo wspierać kobiety zarówno w trakcie ciąży, jak i podczas całego macierzyństwa

może Cię również zainteresować

Zamierzasz nas opuścić tak szybko?

Zostaw nam swój adres mailowy, a może wkrótce otrzymasz jakiś specjalny, dedykowany kod zniżkowy tylko dla Ciebie ?